Apparaat voor IPL ontharen

Ontharen door middel van IPL (Intense Pulsed Light) werkt op basis van sterke lichtflitsen. Deze flitsen moeten uiteraard ergens vandaan komen: uit het IPL apparaat. Hoewel het voor de meeste mensen wellicht niet belangrijk is hóe het werkt. Hier volgt toch een kleine uitleg over de werking van het IPL-apparaat.

Het ene IPL-apparaat is het andere niet

Hoe groter het IPL-apparaat, hoe meer ongewenste haargroei er behandeld kan. Toch is dit niet helemaal waar. Juist bij een te groot apparaat is alleen maar onhandig. Er moeten meer behandelingen plaatsvinden voordat het gewenste resultaat wordt bereikt.

 

Welk risico loop je met een IPL apparaat

Het IPL-apparaat moet immers energie afgeven aan de huid, maar wel op een dusdanige manier dat je niet het risico loopt de huid te verbranden. De benodigde energie is 20 tot 30 Joules per vierkante centimeter huid. Met deze hoeveelheid wordt het haarzakje dusdanig verwarmd dat het vernietigd kan worden, maar treedt er geen huidbeschadiging op.

 

Zitten we op dezelfde golflengte?

Om het verhaal nog wat technischer te maken, is niet alleen de hoeveelheid Joules van belang, maar ook de golflengte van het licht. Voor effectieve ontharing is een golflengte tussen de 610 en 950 nanometer ideaal. Het IPL-apparaat zelf heeft een veel bredere golflengte: tussen de 550 en 1200 nanometer is gebruikelijk.

 

Filters versleten van een IPL apparaat?

Daarom is een IPL-apparaat ook voorzien van diverse filters. Zijn de filters van slechte kwaliteit, dan wordt er meer straling doorgelaten dan de bedoeling is, met alle gevolgen van dien. Je hoeft hierbij niet meteen aan allerlei enge en mogelijk dodelijke kwalen te denken, maar toch: huidbeschadigingen en verkleuringen zijn ook geen zaken waar je op zit te wachten.

 

Professionele IPL-apparaten

Een behandeling met IPL is wellicht niet goedkoop, maar dat zijn de professionele IPL-apparaten ook niet. Voor een béétje IPL-apparaat betaalt de schoonheidsspecialiste of andere behandelaar al snel tussen de 7.500 en 10.000 euro, met uitschieters tot circa 60.000 euro! Daar komt nog bij dat de lamp na circa 20.000 tot 30.000 flitsen vervangen zal moeten worden. Met dit in gedachten, begrijp je waarom een professionele IPL-behandeling in de regel niet goedkoop is.