Een IPL-behandeling ondergaan

Als je last hebt van ongewenste haargroei, dan is de kans groot dat je al van alles hebt geprobeerd om de “schade” enigszins te beperken. Scheren, ontharingscreme, epileren, harsen, waxen… De ene behandeling is pijnlijker dan de ander, maar in alle gevallen komen de haren vroeg of laat weer terug. Bij IPL is dat anders. Kies je voor ontharen met IPL, dan heb je -na een paar behandelingen- grote kans dat de hoeveelheid haar met wel 80 of zelfs 90% gereduceerd wordt. Maar hoe gaat zo’n behandeling eigenlijk in z’n werk?

Intake voor een IPL laserbehandeling

Als je nog nooit een IPL laserbehandeling hebt ondergaan, zal je allereerst een intakegesprek krijgen. Tijdens de intake bekijkt de behandelaar het te ontharen gebied en geeft je advies over wel of geen IPL-laserbehandeling ondergaan. Ook zal hij of zij in de regel een indicatie geven van het aantal behandelingen dat je nodig zal hebben. Let wel: dit zijn altijd indicaties! Een 100% sluitende garantie zal je in de regel niet krijgen.

 

Voorbereiding

Voordat je de eerste IPL-laserbehandeling ondergaat, moet je je voorbereiden. Dit doe je door uit de zon en onder de zonnebank vandaan te blijven (zie ook IPL en zonnebank en IPL en zon). Verder mag je enkele weken voor de behandeling niet epileren of harsen. Zou je dit wél doen, dan worden de haren met wortel en al uit het haarzakje getrokken en kan het haarzakje dus later, tijdens de IPL-behandeling, niet bereikt worden.

 

De behandeling zelf

Voordat je behandeld wordt met het IPL-apparaat, wordt er meestal een geleidende en verkoelende gel aangebracht. Overigens zijn er ook IPL-apparaten en technieken die werken zónder gel, dus vraag dit bij twijfel na aan de behandelaar. Na het eventueel aanbrengen van de gel volgt de IPL-behandeling zelf.

 

IPL laserbehandeling pijnloos?

Een IPL laserbehandeling is vrijwel pijnloos, hoewel de huid wel wat gevoelig kan zijn (alsof er een elastiekje tegen je huid geschoten wordt). Is de IPL-laserbehandeling ten einde, dan wordt de gel verwijderd. In veel gevallen wordt het behandelde gebied nadien nog ingesmeerd met bijvoorbeeld Aloë Vera of een ander middel dat een kalmerend effect heeft op de huid.