
In praktijk word IPL en laser vaak door elkaar gehaald, niet verwonderlijk misschien, want zowel IPL als laser werkt met lichtflitsen. Verder zijn zowel IPL als laser gericht op duurzame, dus definitieve, ontharing.
Laser afkorting:
Light Augmentation by Stimulated Emission of Radiation, maar dat terzijde) werkt echter met slechts één golflengte, terwijl het licht van IPL meerdere golflengtes bereikt. Laser is gerichter en werkt daardoor krachtiger dan IPL. Mensen bij wie IPL geen effect heeft, nemen dan ook vaak hun toevlucht tot een laserbehandeling (zie IPL werkt niet).
Waarom niet meteen laser in plaats van IPL?
Uiteraard staat het je vrij om de IPL-stap over te slaan en direct aan de laserstralen te beginnen. Een kleine kanttekening is hierbij echter wel op z’n plaats. Zo is een behandeling met laser in de regel een stuk duurder dan een IPL-behandeling, en als je dan weet dat IPL al niet zo goedkoop is.
Wat kost het laseren van een behandeling
Het laten laseren van je rug bijvoorbeeld, kan wel oplopen tot een kostenplaatje van zo’n 700 euro. Dit bedrag betaal je niet ineens. Het bedrag wordt uitgespreid over meerdere behandelingen. Voordat je gaat IPL-en of laseren, dien je er dan ook rekening mee te houden dat de behandeling meerdere malen herhaald zal moeten worden om voldoende effect te creëren.
Laserbehandeling: werk voor specialisten
Een laserstraal kan verder in de huid doordringen dan de flitsen bij IPL. Het is daarom dat een laserbehandeling vaak effect heeft op mensen bij wie IPL niet of niet voldoende werkt.
Risico laserbehandeling
Doordat de straal van een laserbehandeling verder in de huid doordringt, is het risico op huidbeschadigingen en -verbrandingen ook groter dan bij IPL. Een laserbehandeling vaak uitgevoerd door specialisten, zoals door een arts of dermatoloog.
Vergoed door ziektekostenverzekeraar?
Dit betekent overigens niet dat de laserbehandeling dan ook vergoedt wordt door de ziektekostenverzekeraar. Overbeharing aanpakken door laserstralen is namelijk een cosmetische behandeling: er bestaat geen medische indicatie.

Wij van Metiplontharen vonden het lastig om makkelijk goede informatie te vinden over ontharen. Juist daarom hebben wij een website opgezet die alle belangrijke informatie rondom ontharing op één plek zet zodat je alles direct kan vinden!