IPL en zon, gaat dat samen?

IPL, afkorting van Intense Pulsed Light, werkt op basis van krachtige lichtstralen. Deze lichtstralen worden gericht op het gedeelte van de huid waar men last heeft van couperose, acne of overbeharing.

De zon is een bron van licht?

Dus wie enigszins onwetend is, zal al snel geneigd zijn te denken dat de zon juist een gunstig resultaat heeft op een IPL-behandeling. Niets is minder waar! Ook het pigment in de huid absorbeert een gedeelte van het licht, zoals bij een IPL-behandeling. Heb je een verbrande huid en wil je gaan IPL-en, dan loop je grote kans op huidbeschadigingen, verkleuringen en verbrandingen.

 

De beste tijd voor IPL

Met de zomer in aantocht, denk je er weer eens aan: die lelijke zwarte haren op je benen. Zeker nu je vaker kortgerokt (of een korte broek, dat kan natuurlijk ook) over straat gaat, wil je weleens definitief af van je (over)beharing. Aan de IPL dan maar? Dat kán, maar het is beter je te realiseren wanneer je dat gaat doen.

 

IPL in de winter

Op die manier loop je de minste kans om je huid te beschadigen doordat het pigment reageert op de lichtimpulsen van het IPL-apparaat. Wil je toch in de zomer ontharen, dan moet je al een week of zes vóór de behandeling maatregelen nemen: de plek(ken) die je wilt laten behandelen met IPL, mag/mogen niet worden blootgesteld aan zonlicht. Ook ná de behandeling moet je zonlicht de eerste tijd vermijden.

 

Als zonlicht niet te vermijden is

Is het niet mogelijk om zonlicht te vermijden. Het is belangrijk om de te behandelen of de behandelde plaatsen alsnog goed te beschermen tegen de zon. Smeren, smeren, smeren dus. Liefst met een zon-beschermer met minstens factor 30. Tja, dan ga je een tijdje als een melkfles door het leven. Het is in ieder-geval beter dan littekens en door allerhande beschadigingen en verkleuringen.