IPL en zonnebank, kan dit?

Omdat IPL werkt met lichtflitsen, zal je misschien geneigd zijn om te denken dat een zonnebank kuurtje of een reisje naar de zon juist een gunstig effect kan hebben op een IPL behandeling. Vandaar dat veel mensen zich afvragen of laseren en zonnebank een goede combinatie is. Naar de zonnebank en laseren klinkt misschien als een logisch duo, maar niets is minder waar! Daarom leggen we onderstaand uit waarom IPL en zonnebank niet altijd even goed samen gaat.

De allerbeste tijd voor een IPL behandeling

Dat is namelijk juist in de winter. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat ook het pigment in je huid kan reageren op de lichtflitsen bij IPL, met nare bijwerkingen (verkleuringen, verbrandingen en pigmentvlekken) tot gevolg. Om die reden kan je het beste zowel de zon als de zonnebank vermijden ten tijde van de behandeling.

Vlak vóór een IPL behandeling onder de zonnebank?

Onder de zonnebank voor laseren, is dat wel verstandig. Het is geen goed idee om nog eens lekker onder de zonnebank te gaan. Je kan het beste al maatregelen nemen gedurende de laatste anderhalve maand voordat je wil starten met IPL.

Pas op met de zonnebank

Niet alleen de zonnebank, maar ook de zon zelf kan nare effecten geven bij een IPL-behandeling. Je kan dus het beste de plaatsen die je wilt laten behandelen met IPL, goed bedekken tegen de zon: niet alleen tijdens, maar ook voor en na de behandeling. Nou is dat soms eenvoudiger gezegd dan gedaan. Probeer dus toch de zonnebank na laseren nog even te vermeiden.

De zonnebank vermijden lukt in de regel nog wel

Maar de zon zelf? En bedekken, hoe doe je dat als je je bovenlip wil laten behandelen met IPL? Heel simpel: smeren met een goede sunblock. Een héél goede zelfs, want het advies is om een sunblock met tenminste beschermingsfactor 30 te gebruiken.

Ik wil geen witte melkflessen!

Heel begrijpelijk. Maar zonneallergie, jeukende rode bultjes en/of pigmentvlekken wil je óók niet. Dus het is beter het zekere voor het onzekere te nemen. Alle voor- en nazorg maatregelen omtrent IPL op te volgen. Dit geldt zelfs voor een behandeling met creme’s. Het feit dat de creme een verbinding aangaat met licht- afgeraden.