
IPL, de flitslicht methode, dankt zijn naam níet aan het feit dat je in een flits van je ongewenste haargroei af bent. Ook voor IPL geldt dat er in de regel meerdere behandelingen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken. Nee, de IPL-methode wordt ook wel flitslicht methode genoemd omdat IPL werkt door middel van lichtflitsen. Een beetje een technisch verhaal, maar wel effectief.
Hoe werkt het principe van IPL?
Bij een behandeling met IPL worden er sterk geconcentreerde lichtflitsen op het te behandelen gebied “geflitst”. Hierbij komt energie vrij. De hoeveelheid benodigde energie is 20 tot 30 Joules per vierkante centimeter huid. Deze energie wordt vervolgens via de haren getransporteerd naar het haarzakje. Dit wordt warm en legt het loodje. Hierdoor kunnen er geen nieuwe haren uit het haarzakje ontstaan.
Hoe voelt zo’n IPL flits?
IPL is in principe pijnloos. Wel kan het zo zijn, dat je tijdens de behandeling het gevoel krijgt alsof iemand een elastiekje tegen je huid aan schiet. Vooral gevoelige zones, zoals het gezicht en het gebied in en rond de hals, kunnen toch enigszins onprettig aanvoelen gedurende de behandeling met IPL. Mensen die daar niet tegen kunnen.
Wat kun je insmeren om de huid te laten verdoven
Met EMLA-creme (verdovende werking) in te smeren. Ook na de behandeling kan de huid nog enigszins gevoelig zijn. Het is belangrijk om goed voor de behandelde huid te zorgen. Dit betekent dat je niet alleen blootstelling aan zonlicht vermijdt, maar ook dat je je toevlucht kunt nemen tot verkoelende compressen. Verder wordt het gebruik van vochtinbrengende crèmes aangeraden. Hierdoor herstelt de huid zich sneller van de IPL flitsen.

Wij van Metiplontharen vonden het lastig om makkelijk goede informatie te vinden over ontharen. Juist daarom hebben wij een website opgezet die alle belangrijke informatie rondom ontharing op één plek zet zodat je alles direct kan vinden!