
Juist de periode gedurende de zwangerschap, is een periode van onthaasting. Er verandert een heleboel in je lichaam, en al deze veranderingen kosten energie. Lekker rustig aandoen en jezelf verwennen is dan ook een aanradertje voor iedere aanstaande moeder. Maar: Veel mensen stellen dezelfde vraag, of ipl tijdens zwangerschap verstandig is. Jezelf trakteren op een IPL-behandeling voor permanente ontharing thuis hoort hier per definitie niet bij! Daarom beantwoorden we de volgende vraag, mag je laseren als je zwanger bent met bijvoorbeeld een braun laser apparaat? kortom, mag je een IPL-behandeling ondergaan en waarom wel of niet?
- Hormonen
- Zwanger en een IPL behandeling is niet aan te raden
- Gevoelige huid
- IPL geen gevaar voor mijn ongeboren kind
- Na je zwangerschap
De hormonen vieren hoogtij
Gedurende de zwangerschap is het, hormonaal gezien, een drukte van jewelste in je lichaam. Daar kan je omgeving wellicht over meepraten. Je zal de eerste zwangere niet zijn die haar echtgenoot, kinderen, (schoon)moeder en/of collega’s bijkans tot wanhoop gedreven heeft.
IPL tijdens zwangerschap is niet aan te raden
Diezelfde hormonen zijn er de oorzaak van dat een IPL-behandeling in dit stadium van je leven absoluut af te raden is, want ook deze hormonen hebben invloed op je huid. Zo kan het zijn dat je tijdens je zwangerschap meer of juist minder last hebt van acne, pigmentvlekken en/of ongewenste haargroei. Hierdoor is niet duidelijk vast te stellen hoe ‘zwaar’ de behandeling met IPL ingezet zou moeten worden.
Gevoelige huid
Tijdens de zwangerschap is niet alleen de aanstaande moeder, maar ook haar huid extra gevoelig. De behandeling met IPL zou dan ook kunnen zorgen voor ongewenste neveneffecten, zoals lichtallergie, extra pigmentvorming of jeukende rode bultjes en bobbeltjes. IPL tijdens de zwangerschap is dan ook af te raden vanwege de mogelijke neveneffecten op de moeder, niet op de ongeboren vrucht. Dus mag je laseren als je zwanger bent? Beter van niet!
IPL tijdens zwangerschap geen gevaar voor mijn ongeboren kind
De ongeboren vrucht zal niets van een eventuele behandeling met IPL meekrijgen en loopt dus ook geen enkel gevaar. Heb je dus recent een IPL-behandeling ondergaan en blijk je zwanger te zijn (terwijl je dat tijdens de behandeling nog niet wist), dan hoef je je daarover geen zorgen te maken.
Na je zwangerschap
We weten dus wel het een en ander over laseren tijdens zwangerschap. Er zijn nog geen duidelijke richtlijnen over een behandeling met IPL net ná je zwangerschap, is het -gezien bovenstaande- dringend aan te raden te wachten totdat je hormoonhuishouding zich gestabiliseerd heeft. Op die manier heb je de grootste kans op een effectieve behandeling met IPL. Tevens verklein je de kans op ongewenste neveneffecten, zoals huidverkleuringen, overgevoeligheid en verbrandingen.

Wij van Metiplontharen vonden het lastig om makkelijk goede informatie te vinden over ontharen. Juist daarom hebben wij een website opgezet die alle belangrijke informatie rondom ontharing op één plek zet zodat je alles direct kan vinden!