IPL ontharen ook nadelen?

Kan IPL ontharen ook schadelijk zijn? Als je de berichtgeving omtrent IPL een beetje gevolgd hebt, dan weet je dat IPL door de meeste behandelaars en schoonheidsspecialisten verkocht wordt als dé methode tegen overbeharing en ongewenste haargroei. Een beetje logisch is dat wel.

IPL werkt immers pijnloos

En is een duurzame manier om van je ongewenste haren af te komen. Verder heeft IPL bij het grootste gedeelte van de “patiënten” een gunstig effect. Toch is het niet een en al gejubel en gejuich wat de klok slaat. Zoals vrijwel élke behandeling, heeft ook het behandelen met IPL de nodige nadelen.

 

De nadelen van IPL

Om te beginnen is IPL eigenlijk alleen geschikt voor donkere haren, en dan nog op een lichte huid. Dit zijn natuurlijk wel de haren die het meest opvallen, dus op dat punt is het zo erg nog niet. Ook de prijs is niet altijd even voordelig te noemen. Gezien het feit dat de IPL behandeling meerdere malen herhaald dient te worden, loopt het “IPL-en” al snel in de papieren. Dit is zeker iets om rekening mee te houden, voordat je een behandeling aanvraagt.

 

IPL ontharen schadelijk

Schadelijk is een groot woord, maar toch: luister en huiver. Er zijn namelijk gevallen bekend van mensen die door een behandeling met IPL juist méér haargroei kregen dan tevoren! Dit komt niet op grote schaal voor, maar toch: het zal je maar gebeuren.

 

Beschadigen van het haarzakje

Volgens onderzoekers is de oorzaak gelegen in het feit dat de IPL behandeling in die specifieke gevallen niet geleid heeft tot vernietiging, maar tot beschadiging van het haarzakje. Het beschadigde haarzakje is dan dusdanig misvormd dat er in het vervolg meer dan één haar uit kan groeien, gevolg: méér haren per vierkante centimeter huidoppervlak. Hoewel dit verschijnsel zeldzaam is, willen we het voor de volledigheid toch genoemd hebben.

 

IPL: Pigmentatie van de huid en haren

Bij een behandeling met IPL wordt gebruik gemaakt van lichtstralen, die vervolgens getransporteerd worden via het pigment van de haren (vandaar ook dat de behandeling alleen geschikt is voor donkere haren). Echter, ook in onze huid zit pigment en het zou zomaar kunnen, dat ook dít pigment reageert op de IPL lichtflitsen. Gevolg: pigmentatie-problemen. Ook hier geldt: pigmentatie-problemen naar aanleiding van IPL zijn gelukkig zeldzaam.