Wanneer IPL niet werkt

IPL, Intense Pulsed Light, wordt in de volksmond ook wel de flitslicht-methode genoemd. In een flits van je ongewenste haargroei af, wie wil dat nou niet? Helaas, zó gemakkelijk werkt het nou ook weer niet. Om te beginnen ben je met IPL niet met één behandeling klaar.

De lichtpulsen werken alleen op groeiende haren

Haargroei heeft de neiging om zichzelf af te wisselen. Terwijl de ene haar groeit, is de andere haar in ruste. Je zal dus meermaals behandeld moeten worden om álle haren aan te pakken. Daarnaast is het zo, dat IPL niet voor iedereen geschikt is. IPL werkt in op het pigment van de haren en werkt daardoor alleen op haren die veel pigment bevatten; donkere haren dus. Omdat IPL ook inwerkt op het pigment in de huid, is een donkere huid een contra-indicatie voor een behandeling met IPL.

 

Resultaten van een IPL-behandeling

Uit onderzoeken blijkt, dat IPL effect heeft bij vrijwel het grootste gedeelte van de mensen die een behandeling ondergaan. Toch kan het zijn dat het behaalde resultaat niet tot volle tevredenheid stemt.

 

Op bepaalde gedeeltes van hun lichaam 100% haarloos

Die komen soms bedrogen uit. Realistischer is een percentage van 80 tot 90% haarreductie, dus vermindering van de haargroei. Hiervoor zijn wel meerdere behandelingen nodig.

 

Als IPL niet werkt

Mocht je onverhoopt tot het kleine percentage mensen horen bij wie IPL niet of niet afdoende effect heeft, dan blijkt dit na een aantal behandelingen. Een goede behandelaar zal je hierop attenderen en eventuele andere mogelijkheden met je bespreken.

 

Laser is een krachtiger alternatief voor IPL

Het verschil tussen IPL en laser is overigens lang niet voor iedereen duidelijk. Dit komt mede doordat schoonheidsspecialisten vaak adverteren met termen als “laserbehandeling“, terwijl zij feitelijk doelen op IPL.