Wat is een IPL-apparaat?

Als je nog nooit gehoord hebt van ontharen door middel van IPL, vraag je je waarschijnlijk af wat dat precies inhoudt. Bij de IPL-techniek worden sterke lichtflitsen afgevuurd op de te behandelen huid. Het haarzakje wordt verwarmd en komt tot sneuvelen, hierdoor kunnen er nadien geen nieuwe haren meer uitgroeien.

Het IPL-apparaat

Die lichtflitsen moeten natuurlijk ergens vandaan komen: vanuit het IPL-apparaat. Deze apparaten zijn er in diverse vormen, maten en sterktes. Zo zijn er apparaten voor thuisgebruik, maar ook voor professionele doeleinden. De professionele apparaten hebben een sterker werking dan die voor de thuis IPL-apparaten. Zou je als leek aan de slag gaan met een professioneel IPL-apparaat, dan loop je grote kans op huidbeschadigingen en verbrandingen. Don’t try that at home, dus.

Nog meer technische trivia

Om het verhaal nog wat ingewikkelder te maken, werkt het IPL-apparaat ook met diverse golflengtes. Deze golflengtes kan je uiteraard niet zien, maar ze zijn er wel degelijk. De golflengte van een IPL-apparaat zit tussen de 550 en de 1200 nanometer. Dit hele spectrum heb je niet nodig om te ontharen: tussen de 610 en 950 nanometer is genoeg. Al die overtollige nanometers komen niet op je huid terecht:

Klachten met een IPL apparaat

het IPL-apparaat is voorzien van meerdere filters. Mocht je de pech hebben een schoonheidsspecialist te treffen met een ‘maandagmorgen’-IPL-apparaat (vaak de goedkopere exemplaren, met minder goede filters) dan krijg je meer licht op je huid dan de bedoeling is. In het ergste geval kan je hier klachten van krijgen.

Wat kost dat geintje?

IPL-apparatuur is duur. Heel duur. Zelfs een IPL-apparaat voor thuis is al aardig aan de prijs: reken op zo’n vier- tot vijfhonderd euro. Vergeleken met de prijs voor een professioneel apparaat is dit echter een lachertje. Voor de duurste exemplaren leg je zo’n 60.000 euro op tafel. Kassa!